Topsector Logistiek

Service Supply Chain Game

Sinds de introductie eind vorig jaar wordt de Service Supply Chain Game goed opgepakt door zowel het bedrijfs­leven als het onderwijs. Intussen werken we, naar aanleiding van vragen en suggesties van spelers, aan een digitale versie van het spel.

Het spel

De Service Supply Chain Game is een serious game voor de service logistiek. Dit bordspel geeft ketenpartners inzicht in de consequenties van (gezamenlijke) keuzes op keten­­niveau. Ook laat het spelers kennismaken en experimenteren met verschillende innovatieve interventies die toegepast kunnen worden om de keten te optimaliseren.

Waarom digitaal?

De voornaamste reden om een digitale variant te ontwikkelen is dat de Service Supply Chain Game ook voor onderwijs­toepassingen erg interessant blijkt te zijn. En in het onderwijs zijn de groepen spelers wat groter dan de beoogde 4 tot 5 professionals per spelsessie die we met originele spel op het oog hadden.

Behalve de groepsgrootte is het voor onderwijs­toepassingen ook belangrijk om het spel snel uit te kunnen leggen, eenvoudig op- en af te kunnen bouwen en aan te kunnen passen aan verschillende spelersniveau's en leerdoelen.

Ontwerp

Net als het bordspel draait de digitale Service Supply Chain Game om een logistieke keten waarmee assets moeten worden voorzien van onderdelen. Spelers zitten ook nog steeds met elkaar aan tafel. De fysieke kaartjes en Lego blokjes (die in het bordspel 'onderdelen' voorstellen) zijn echter vervangen door een laptop en smartphones.

De smartphones uit het digitale spel werken via wifi met elkaar samen. Onderstaande afbeelding toont de opstelling voor één team, maar de architectuur maakt het uiteraard mogelijk om verschillende teams tegelijkertijd te laten spelen.

Dashboard
Het dashboard speelt een centrale rol in spelsessies. Het toont de scores en prestaties van alle teams op één centraal scherm. Dit stimuleert onderlinge competitie, maar maakt het ook mogelijk om achteraf het spelverloop goed te evalueren. Bijvoorbeeld door terug te kijken welke beslissingen zijn genomen, door wie, en welke impact dit had op het spelverloop.

Team view
Elk team beschikt over 1 PC of laptop waarop hun spelsessie wordt getoond. Dit digitale spelbord bestaat uit een 3D weergave van de Service Supply Chain Game. Net als in het bordspel kan de layout van de keten eenvoudig worden aangepast. Verder toont het de huidige score en prestaties van het team, en wordt een log bijgehouden van alle acties en betalingen uit de spelsessie.

Spelers app
Elke speler speelt via een app mee als asset manager, logistiek manager, manager componenten­fabriek of leverancier. In de app zie je als speler je eigen deel van de keten en kun je acties uitvoeren (onderhoud verrichten, onderdelen produceren, etc.). Deze acties zijn voor alle spelers 'live' te volgen op het digitale spelbord.

Het dashboard geeft tijdens en na het spel inzicht in het spelverloop. Scores en prestaties kunnen zowel per team als per sessie worden bekeken.

Nieuwe mogelijkheden

De digitale variant van de Service Supply Chain Game biedt veel nieuwe mogelijkheden, naast het spelen met meerdere spelers.

Met het dashboard kunnen we tijdens én na het spel terug­kijken op specifieke beslissingen of acties, en de invloed hiervan op het spelverloop; waar liggen de pieken in vraag en aanbod, hoe verloopt de uptime van assets gedurende het spel, welke spelers verdienen het meeste geld? Met de 'oude' versie van het spel is dit alleen mogelijk op basis van herinneringen van de spelers en een goed oplettende spelleider. Met het dashboard kan alle informatie met een druk op de knop tevoorschijn worden gehaald.

Het nieuwe spel biedt ook mogelijkheden voor nieuwe spel­varianten. We kunnen bijvoorbeeld informatie over lokale voorraaden op de Team view verbergen, zodat spelers alleen informatie over hun eigen voorraden hebben. Dit simuleert communicatie­problemen in de keten. Door zowel met als zonder deze beperking te spelen krijgen spelers inzicht in welke informatie wanneer nodig is.

Proberen?

We werken momenteel aan de afronding van de eerste speelbare versie van de digitale Service Supply Chain Game. Deze zal worden ingezet in een aantal spelsessies in het laatste kwartaal van 2018. Op de kalender van de SSCG website vindt u de data waarop deze spelsessies plaatsvinden.

Wilt u meer weten over de (digitale) Service Supply Chain Game? Neem dan contact met ons op om kennis te maken en de mogelijkheden voor een demo of spelsessie te verkennen!

Website

Contact

Gerelateerde projecten

Logistic Support Game

Grip op planning en onderhoud

Agile Kick-off game

Beter voorbereid
op Agile

Design Game

Informatie delen in ontwerp­processen

Contact

Invocate

Hamerstraat 10

7556 MZ Hengelo

06 288 30 796

contact@invocate.nl

Copyright © 2019 Invocate