NedTrain

Logistic Support Game

Voor NedTrain ontwikkelden we de Logistic Support Game (LSG) om grip te krijgen op het complexe onderhoudsproces van treinen. Met het spel kunnen bestaande en nieuwe onderhoudsstrategieën worden gesimuleerd en geëvalueerd.

Aanschaf, gebruik en onderhoud

De spelers van het spel zijn als team verantwoordelijk voor het ontwerpen en beheren van een onderhoudssysteem voor een bepaalde vloot treinen.

Per ronde bepalen ze welke treinen onderhoud nodig hebben, of er voldoende onderhoudsfaciliteiten beschikbaar zijn, en of er eventueel nog treinen moeten worden vervangen. Hierbij moet o.a. rekening worden gehouden met de compatibiliteit tussen treinen en onderhoudssystemen, de beperkte capaciteit van onderhouds­faciliteiten en de impact van onderhoud op de beschik­baar­heid en betrouw­baar­heid van een trein.

Door het onderhoudssysteem goed af te stemmen op de treinvloot verdient het team genoeg geld om in te kunnen spelen op bijvoorbeeld toenoemende vraag naar vervoer of een uitbreiding van trajecten.

De Logistic Support Game tijdens een spelsessie bij NedTrain.

Inzichten

Het spel wordt voor verschillende doeleinden ingezet. Ten eerste geeft het inzicht in de plus- en minpunten van bestaande onderhoudsstrategiën. In het spel kunnen realistische scenarios (bijvoorbeeld op basis van case studies) worden gesimuleerd om een discussie te voeren over gemaakte beslissingen, de gevolgen en mogelijke alternatieven.

Daarnaast geeft het spel de ruimte om te experimenteren met nieuwe strategieën. Spelers kunnen bijvoorbeeld kijken wat er zou gebeuren als er wordt gekozen voor een gecentraliseerd onderhoudssysteem in plaats van een gedistribueerd onderhoudssysteem? En hoe zou de treinvloot er uit zien als we weer vanaf 0 zouden beginnen?

Resultaat

De kracht van het spel zit in het feit dat een complex proces wordt vereenvoudigd tot een oplosbare puzzel, waarvan de uitkomst wordt vertaald naar inzichten voor in de 'echte wereld'. Het gaat in het spel dus niet alleen om het simuleren van scenario's maar ook om de discussie die bij de spelers ontstaat. Spelers worden gestimuleerd om opnieuw na te denken over bepaalde beslissingen en om op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen.

De Logistic Support Game.

Gerelateerde projecten

Service Supply Chain Game

Leren samenwerken in logistieke ketens

Design Game

Informatie delen in ontwerp­processen

Agile Kick-off game

Beter voorbereid
op Agile

Contact

Invocate

Hamerstraat 10

7556 MZ Hengelo

06 288 30 796

contact@invocate.nl

Copyright © 2019 Invocate