Topsector Logistiek

Service Supply Chain Game

De Service Supply Chain Game geeft inzicht in complexe logistieke ketens en laat spelers experimenteren met optimalisaties. Eén van de sterke punten van het spel is de aandacht voor samenwerking tussen keten­partners.

Service supply chains

Vliegtuigen, productielijnen en andere waardevolle assets hebben regelmatig onderhoud nodig om te voorkomen dat ze stuk gaan en stil komen te staan. En in geval van een defect moet de asset zo snel mogelijk weer gerepareerd worden. De (reserve) onderdelen die nodig zijn voor onderhoud en reparatie worden aangeleverd via een service supply chain: een keten van leveranciers, fabrieken, vervoerders en onderhouds­depots.

Samenwerking tussen keten­partners is essentieel om assets op tijd van onderdelen te voorzien, zonder onnodig grote voorraden aan te leggen. In de praktijk richten partners zich echter vooral op eigen processen (met bijbehorende KPI’s) en hebben niet of nauwelijks in de gaten welke invloed hun acties hebben op de rest van de keten.

De Service Supply Chain Game is ontwikkeld om ketenpartners meer begrip en inzicht te geven in de consequenties van keuzes op keten­niveau. Daarnaast laat het spelers kennismaken en experimenteren met verschillende innovatieve interventies die toegepast kunnen worden om de keten te optimaliseren.

We hebben dit spel ontwikkeld in opdracht van de Topsector Logistiek, in samenwerking met experts van Gordian en NedTrain.

Zo werkt het

De Service Supply Chain Game is een bordspel voor 6 tot 8 spelers. Iedere speler (of team van 2) speelt een specifieke rol in het spel: asset eigenaar, logistiek manager, manager componenten­fabriek of leverancier. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het inrichten en beheren van een logistieke keten.

De keten is opgebouwd uit spelkaarten, zoals hieronder weergegeven. Met deze kaartjes kunnen allerlei verschillende ketens worden opgebouwd en gespeeld. Op deze manier kunnen we het spel goed afstemmen op de doelstellingen van een spel­sessie.

In het spel moeten assets op tijd worden voorzien van reserve onderdelen, weergegeven door Lego blokjes. Gedurende de spelrondes rouleren de Lego blokjes fysiek door de keten. Dit geeft spelers een duidelijk inzicht in het verloop van lokale voorraden en bottlenecks.

Met de Service Supply Chain kunnen verschillende logistieke ketens worden opgebouwd en gesimuleerd. De Lego blokjes stellen wissel- en slijt­delen voor die door de keten heen stromen. Iedere speler is verantwoordelijk voor één van de tussenliggende stations.

Inzicht door overzicht

Iedere speler is verantwoordelijk voor een eigen 'station' in de keten. Ze bepalen bijvoorbeeld of er onderdelen moeten worden geproduceerd, of er voorraad moet worden aangelegd of dat onderhoud moet worden uitgesteld. De consequenties van deze keuzes worden dankzij het spel direct inzichtelijk; als leverancier kun je zien of een fabriek binnenkort onderdelen nodig heeft. De logistiek manager kan voorraden beter afstemmen als hij direct inzicht heeft in het verwachte onderhoud van een asset.

In de loop van het spel ervaren spelers dat afstemming en communicatie op ketenniveau ervoor zorgt dat de performance van de totale keten verbetert. In plaats van lokale KPI's draait het uiteindelijk dus om globale KPI's.

De Service Supply Chain Game in actie.

Experimenteren

Ook voor organisaties die klaar zijn voor de volgende stap in hun service logistieke keten biedt de Service Supply Chain Game mogelijkheden. Met uitbreidingsets kan de uitdaging van het spel worden vergroot. Bijvoorbeeld door complexiteit toe te voegen aan het reparatie proces, extra KPI's te introduceren of door de onderhouds­planning minder voorspelbaar te maken.

Met interventies kunnen spelers experimenteren met o.a. condition monitoring, spoedtransporten of alternatieve productie­processen. Onder begeleiding van een expert worden de ervaringen achteraf geevalueerd en vertaald naar de praktijk.

Iets voor u?

De Service Supply Chain Game richt zich op een aantal doelgroepen:

Spelsessies worden altijd begeleid door een ervaren spelleider. Een spelsessie duurt, afhankelijk van de doelstellingen en gekozen complexiteit, 2 tot 3 uur. Voor introductie- of demonstratie­doeleinden zijn ook kortere spelsessies mogelijk.

Voor bedrijven of kennisinstellingen die interesse hebben om het spel structureel zelfstandig in te zetten bieden we trainingen voor spelleiders. Voor meer informatie over deze mogelijkheden kunt u contact met ons opnemen.

Website

Contact

Gerelateerde projecten

Logistic Support Game

Grip op planning en onderhoud

Agile Kick-off game

Beter voorbereid
op Agile

Design Game

Informatie delen in ontwerp­processen

Contact

Invocate

Hamerstraat 10

7556 MZ Hengelo

06 288 30 796

contact@invocate.nl

Copyright © 2019 Invocate