IAA Architecten

Virtual Urban Planning

In discussies over ruimtelijke ordenning kan Virtual Reality inzicht geven in de situatie en alle stakeholders mee laten werken aan oplossingen. Met IAA Architecten werkten we aan een casus over de inrichting van een marktplein.

Belangen en perspectieven

Het inrichten van een marktplein raakt belangen van verschillende stakeholders, waaronder de gemeente, stedenbouwkundigen, inwoners en ondernemers. Hoewel iedereen snapt dat er verschillende belangen zijn is het lastig om deze in een gemeenschappelijk kader te plaatsen.

Kader

Door de situatie te visualiseren bieden we wel zo'n gemeenschappelijk kader; iedereen kan aangeven of iets wel of niet strookt met bepaalde belangen, en waarom wel of niet. Door de visualisatie bovendien interactief te maken kunnen de stakeholders ook direct op zoek naar een alternatief dat voor iedereen werkt.

Een 3D model van het marktplein is gekoppeld aan een virtuele plattegrond. Via een touch­tafel (links-voor op de foto) passen stakeholders de plattegrond en indeling van het marktplein naar eigen inzicht aan.

Interactief overleg

In deze en vergelijkbare projecten gebruiken we graag touchtafels om interactief overleg te stimuleren. Iedereen heeft goed zicht op de situatie en kan deze intuitief aanpassen waar nodig. De software zorgt bovendien voor zaken als documentatie en annotaties, zoals in onderstaande video wordt toegelicht. Op deze manier faciliteert de techniek de discussie, maar verstoort het de communicatie en het overleg tussen de stakeholders niet.

Virtuele inspectie

Om een nieuw voorstel 'vanaf de werkvloer' te inspecteren kan met een VR headset over het marktplein worden gelopen. Deze virtuele omgeving is gekoppeld aan de touchtafel, zodat andere stakeholders nog aanpassingen kunnen maken die degene met de VR headset direct ziet.

Het marktplein kan eenvoudig worden aangepast via deze virtuele plattegrond. De toepassing faciliteert ontwerp­discussies o.a. door opmerkingen en aantekeningen vast te leggen.

Gerelateerde projecten

Virtual Urban Planning

Toekomst­bestendige Binnen­stad

Game Over Krimp

Strategisch transformeren

Lees verder

Producten

Gaming

Co-design

3D & VR

Invocate

Projecten

Over ons

Vacatures

Contact

Contact

Invocate

Hamerstraat 10

7556 MZ Hengelo

06 288 30 796

contact@invocate.nl

Copyright © 2020 Invocate