KIDV & UT

Circulaire verpakkingsketens

Een circulaire verpakkingsketen, wie wil dat nou niet? Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wie begint er? En wie betaalt het? En wat levert het op? We gingen de discussie aan met verschillende partijen uit de keten.

Circulair verpakken

Circulair verpakken betekent dat verpakkingen zo worden ontworpen, geproduceerd en verwerkt, dat ze kunnen worden vernieuwd, gereduceerd, hergebruikt en gerecycled. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) is in 2013 opgericht om bij te dragen aan een circulaire economie voor verpakkingsmateriaal. Het KIDV werkt hiervoor o.a. samen met verschillende nederlandse universiteiten.

De wens om de verpakkingsketen meer circulair te maken vereist inzicht in de business­modellen van de verschillende partijen uit de keten én inzicht in hoe deze modellen in de toekomst circulariteit kunnen gaan bevorderen.

Invocate is gevraagd een werkvorm te ontwikkelen die deze inzichten op tafel krijgt.

Spelen met business modellen

De werkvorm is bedoeld voor sessies waarin een aantal toekomst­scenarios wordt besproken met stakeholders uit de verpakkings­keten. Zo'n scenario kan bijvoorbeeld gaan om het verhogen van de verbrandings­kosten van plastic. We willen van de deelnemers weten welke impact dit scenario heeft op hun business model, maar ook of het scenario de gewenste impact op de keten als geheel heeft.

We laten stakeholders eerst nadenken over de impact van het scenario op hun eigen business model. Met kaartjes kunnen ze aangeven welke onderdelen uit hun business model geraakt worden. Ook geven ze aan welke impact het scenario heeft op hun inkomende en uitgaande stroom verpakkings­afval; neemt het volume hiervan toe of af? Stijgt de prijs? Heeft het impact op kwaliteit?

Met kaartjes wordt de verwachte impact op het business model (blauw) en de in- en uitgaande materiaal­stroom (grijs) aangegeven.

Deelnemers leggen de gekozen kaarten omgekeerd op tafel, zodat ze elkaar niet beïnvloeden. Vervolgens laten ze één voor één hun kaarten zien, in volgorde van de keten.

Op zoek naar conflicten

Stakeholders zien nu van elkaar welke impact een scenario heeft op het business model. Maar belangrijker is dat ze ontdekken in hoeverre de inkomende en uitgaande stromen op elkaar aansluiten; komen de verwachtingen overeen? Zo niet, waar zit het verschil, en hoe is dit ontstaan? Deze 'conflicten' tussen ketens worden per scenario uitgebreid besproken.

Op deze manier geleiden we de discussie van lokaal niveau (business model) naar de uitwisseling met 'de buren' en uiteindelijk de hele keten.

Sessie met stakeholders uit de verpakkings­keten.

In de praktijk

We hebben de werkvorm succesvol ingezet bij een sessie met stakeholders uit de verpakkings­keten (o.a. producenten, recyclers, sorteerders en verbranders). In één middag zijn 4 toekomst­scenarios besproken. Deelnemers gaven na afloop aan dat het erg waardevol was om 'via de kaartjes' te worden gestimuleerd op keten­niveau na te denken over de scenarios en business modellen.

De inhoudelijke resultaten van de sessie worden door het KIDV en de Universiteit Twente gebruikt voor de ontwikkeling van een computer­model waarmee de effecten van scenarios kunnen worden gesimuleerd. Daarnaast is het idee ontstaan om de werkvorm ook te gaan gebruiken voor sessies waarin de toekomst­scenarios zelf worden ontwikkeld.

Ook proberen?

De werkvorm is uiteraard ook geschikt voor toepassingen buiten de verpakkings­keten. Wilt u meer weten over de inzet van deze werkvorm? Neem dan contact met ons op voor een kennismaking en een verkenning van de mogelijkheden.

Gerelateerde projecten

Service Supply Chain Game

Leren samenwerken in logistieke ketens

Design Game

Informatie delen in ontwerp­processen

Maskers!

Discussie­spel over normen en waarden

Lees verder

Producten

Gaming

Co-design

3D & VR

Invocate

Projecten

Over ons

Vacatures

Contact

Contact

Invocate

Piet Heinstraat 9

7204 JN Zutphen

06 288 30 796

contact@invocate.nl

Copyright © 2024 Invocate